Rabarbermarmelad med ingefära

Tack vare en enorm mängd rabarber har jag kunnat experimentera lite med olika recept. Rabarbermarmeladen var något av det mest lyckade jag gjort på ganska länge. Jag surfade runt länge och väl för att hitta ett recept som verkade fungera bra. Eftersom jag inte hittade någon färsk ingefära i affären valde jag tillslut ICA-Kurrirens recept och dubblade det. Självklart har jag även frångått receptet lite här och där för att göra det till "mitt".


NoneFör att kunna koka denna underbart goda och syrliga marmelad behövs:


1 kg rabarber
2 citroner
12 dl socker
2 msk ingefära


Rengör och hacka rabarberna. Skär citronen i tjocka skivor och försök plocka bort kärnorna. Blanda samman det hela med hälften av sockret och ett par deciliter vatten i en stor skål. Låt det hela stå övertäckt ungefär ett dygn för att suga ut pekatinet.


NoneKoka därefter blandningen i 20 minuter. Plocka bort citronskivorna. Har man inte fått bort alla kärnrna kan man passa på att försöka hitta alla, men det är inte helt lätt.

Tillsätter sedan resterande 6 dl socker och låt koka i ytterligare 15 minuter. Skumma av hela tiden (har fortfarande inte hittat någon som kan förklara varför man gör det). Rör ut ingefäran i lite vatten och blanda i.

Gör slutligen marmeladtestet: Ta en tesked marmelad och lägg på en tallrik som stått i kylskåpet ett tag. Dra teskeden genom marmeladklutten. Om rännan inte rinner ihop är marmeladen färdig. Annars koka ytterligare fem minuter och gör om testet. Häll slutligen på burkar som förseglas väl.


NoneTill nästa år ska jag pröva rabarbermarmelad med färsk ingefära och dessutom ska jag finhacka citronen så det bli fina små citronbitar i blandningen.

//Jens

Kommentarer
Från: Adam

Vill du se en läskig delikatess? Kolla in min blogg då! HA de gott!

2008-08-23 klockan 14:45:57
Länk: http://modeseglaren.blogg.se/
Från: Maria på MIKU

Hej!

Åh, vilka härliga bilder! Ert tips på ingefära i marmelade ska jag prova till sommaren. Vi har en fin gammal rabarberplanta som säkert gillar sig med ingefära! :-) Blir det lite som syltad ingefära? För det gillar jag verkligen,

Välkomna in på min matblogg. Jag är en nybloggare och har hittills gjort hallonsmoothie i ett bildrecept.

Mvh Maria

2009-01-08 klockan 17:24:35
Länk: http://pratmat.blogspot.com
Från: Helena Ljunggren

rabarbermarmelad är ju så hiskeligt gott redan utan ingefära och jag kan tänka mig att det blir ännu godare med det. Yums så gott! :)2009-08-31 klockan 15:10:45
Länk: http://www.helenaljunggren.com

Lämna gärna en kommentar:

Namn
Kom ihåg mig!
E-mail (publiceras inte)

Länk

Kommentar

Trackback
RSS 2.0