Världens enklaste matbröd

Tack vare vår ny-gamla köksmaskin, som för övrigt är allt annat än barnsäker, går det nu som en dans att sno ihop en deg. Ja, faktum är att det nog går snabbare att baka brödet hemma nu än att gå och handla det ... om man räknar bort tiden för jäsning så klart.

Grunden till receptet är hämtad ur Vår Kokbok (utgiven av Rabén Sjögren) men med en personlig touch.


Vetebröd080417.2


Ingredienser

25 gram jäst
5 dl vatten
1 msk olja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl


Dra igång vattenkranen och ställ in så vattnet är fingervarmt. Ta lite av vattnet och häll i en stor bunke. Rör ut jästen med detta vatten. Häll i resten av vattnet (från den fortfarande rinnande kranen). I med salt och olja. När jag bakade brödet på bilderna använde jag faktiskt flytande margarin istället för oljan och det fungerade precis lika bra.

Vetebröd080417.1Arbeta därefter i mjölet. Med degkrokar i en köksmaskin eller elvisp kan man helt enkelt ösa i mjölet några deciliter i taget men om man arbetar ihop den för hand, med slev eller så, är det bättre att sikta i mjölet med hjälp av en sil. På så sätt undviker man mjölklumpar och får ett fluffigare bröd (intalar jag mig i alla fall).

Degen ska nu vara lite klibbig.

Låt den jäsa i bunken under en kökshandduk i en timme. Därefter mjölar du en bra bakyta och stjälper ut den något klibbiga degen på mjölet. Använd en kniv eller slickepott för att få ut degen ordentligt. Dela den i två lika stora bitar och knåda dessa var och en för att få dem jämna.

Ett tips är att inte ha på för mycket mjöl under själva knådningen, då kan degen allt få vara lite klibbig. Det är först när de två bröden ska formas som du ser till att det är så pass mycket mjöl att man inte fastnar. På så sätt är det bara skorpan som har mycket mjöl och den ska ändå vara knaprig.

Forma som sagt två bröd och lägg dem på en lätt smord form eller på ett bakplåtspapper. Själv gillar jag att strö över rejält med mjöl ovanpå brödet och därefter skåra det ganska djupt, men det är ju en smaksak. Vackert blir det i alla fall.

Jäs utan duk i 30 minuter. Lagom innan jäsningen är klar sätter du på ugnen på 250 grader.

Bröd

In med bröden längst ner i ugnen så snart de jäst klart. Efter 10 minuter skruvar du ner värmen till 175 grader (glöm detta och du får lagom vidbrända bröd). Låt dem stå inne ungefär 25 minuter till sedan är de klara. Självklart går det att äta skivor av detta enkla men underbara bröd direkt men låter man det ligga en stund mjuknar skorpan något och den är lättare att skära. Dessutom blir det luftigare efter några timmar.

//Jens

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar:

Namn
Kom ihåg mig!
E-mail (publiceras inte)

Länk

Kommentar

Trackback
RSS 2.0