Smörstekta äpplen och kardemummasmulor

Ja, den här efterrätten blev ungefär lika knasig som den låter. Eftersom jag är ett stort fan av pajer i allmänhet och smulpajer i synnerhet (har min egen äppelpaj med havregrynssmuldeg som specialitet) köpte jag Maria Öhrns Smulpajer - Nya och gamla favoriter för smulälskaren på årets bokrea. Den här märkliga efterrätten är det första jag prövat ur boken ... och jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Låt mig istället beskriva:

Kardemummasmulor
Rör samman smör, kardemumma, salt, havregryn och brunt farinsocker så det blir en rejäl smuldeg. In med det i ugnen i si sådär tio minuter på hög värme så de blir rejält torra och knapriga.

Kardemummasmulor


Smörstekta äpplen
Skala och dela ett par äpplen i halvcentimeter tjocka skivor (jag älskar min nya urkärnare). Häll upp brunt farin i en skål och "badda" äppelskivorna i sockret så att det fastnar någorlunda på båda sidorna. Pudra på kanel och stek dem i rejält med smör så de blir gyllenbruna.

Kardemummasmulor


Servering
Lägg upp ett gäng skivor, ett par skopor vaniljglass och strössla över kardemummasmulor. Smulorna lyckades jag bränna vid, även om en hel del gick att rädda. De smakade underbart och nästa gång jag gör dem kommer jag ösa i mer kardemumma, för det är verkligen en mumsig krydda i efterrätter. Äpplena påminde om sviskon, en smak det tog mig flera minuter att identifiera. Men framförallt var de knepiga att äta, då de både var kladdiga och sega att dela med en sked.

Det här är en efterrätt som jag garanterat kommer göra om. Vill du ha det exakta receptet så köp boken.

//Jens

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar:

Namn
Kom ihåg mig!
E-mail (publiceras inte)

Länk

Kommentar

Trackback
RSS 2.0