Vårrullar med grönt

Vårrullar

Även halvfabrikat kan vara gott. I går åt jag och Jana vegetariska vårrullar med bulgur (istället för ris). Till det hade vi currysås, kokt brysselkål och broccoli, solrosskott och lite keso och guacamole vid sidan om. Otroligt gott.

//Jens

Mumsig kladdkaka

När jag inte orkar gå till affären för att handla choklad eller något annat sött gör jag gärna kladdkaka. Just det här receptet är väldigt enkelt och innehåller ingredienser som man brukar ha hemma. Den går fort att göra och brukar bli väldigt uppskattad (och fort uppäten).

Om den får stå en stund i kylskåpet innan servering blir den dessutom ännu godare.


Kladdkaka
Rör man samman smeten med elvisp går det hur snabbt som helst.


Du behöver
2 ägg
3 dl socker
100 gram smält smör
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst. Blanda i allting annat. Häll smeten i någon lämplig form och ställ in den i ugnen på 150 grader i omkring 25 minuter.

Servera kakan som den är eller ha exempelvis glass, vaniljvisp eller vispgrädde till. Vi gillar ju verkligen kakan men jag skulle nog uppskatta att receptet räcker till fyra personer.


//Jana

Pyttipanna med äpple och bacon

Gjorde en härlig pyttipanna med hjälp av ingredienser vi hade hemma. Det enda som innhandlades var baconet, vilket Jana var väldigt sugen på. Tyvärr ansåg hon att köttet stektes fel, vilket drog ner hennes betyg på middagen. Äpplet var överblivet från efterrätten dagen innan.


Pyttipanna


Ingredienser för 2 personer
2 paket bacon
1 hackad gul lök
4 dl strimlad vitkål
4 strimlade potatisar
4 strimlade morötter
1 tärnat äpple
Ett knippe solrosgroddar


Hetta upp en STOR panna och klipp i baconet i lagom bitar. Det ska vara rejäl värme. Häll i den hackade löken nästan direkt. När allt fått fin färg häll över i en skål vid sidan om.

I med mer smör i pannan. Lägg i vitkålen, potatisen och slutligen morötterna. Det blir perfekt om man gör i ordning ingredienserna allt eftersom (när vikålen ligger i pannan skalar du och strimlar potatisen, osv.). Skruva ner värmen något så snart morötterna åkt i. Låt det stå några minuter men glöm inte att röra om då och då.

När potatisen känns okej hivar du åter i lök/bacon tillsammans med äpplet. Rör om och låt stå ytterligare några minuter. Strössla över solrosgroddar precis innan servering.

En underbar och snabbt tillagad måltid.

//Jens

Smörstekta äpplen och kardemummasmulor

Ja, den här efterrätten blev ungefär lika knasig som den låter. Eftersom jag är ett stort fan av pajer i allmänhet och smulpajer i synnerhet (har min egen äppelpaj med havregrynssmuldeg som specialitet) köpte jag Maria Öhrns Smulpajer - Nya och gamla favoriter för smulälskaren på årets bokrea. Den här märkliga efterrätten är det första jag prövat ur boken ... och jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Låt mig istället beskriva:

Kardemummasmulor
Rör samman smör, kardemumma, salt, havregryn och brunt farinsocker så det blir en rejäl smuldeg. In med det i ugnen i si sådär tio minuter på hög värme så de blir rejält torra och knapriga.

Kardemummasmulor


Smörstekta äpplen
Skala och dela ett par äpplen i halvcentimeter tjocka skivor (jag älskar min nya urkärnare). Häll upp brunt farin i en skål och "badda" äppelskivorna i sockret så att det fastnar någorlunda på båda sidorna. Pudra på kanel och stek dem i rejält med smör så de blir gyllenbruna.

Kardemummasmulor


Servering
Lägg upp ett gäng skivor, ett par skopor vaniljglass och strössla över kardemummasmulor. Smulorna lyckades jag bränna vid, även om en hel del gick att rädda. De smakade underbart och nästa gång jag gör dem kommer jag ösa i mer kardemumma, för det är verkligen en mumsig krydda i efterrätter. Äpplena påminde om sviskon, en smak det tog mig flera minuter att identifiera. Men framförallt var de knepiga att äta, då de både var kladdiga och sega att dela med en sked.

Det här är en efterrätt som jag garanterat kommer göra om. Vill du ha det exakta receptet så köp boken.

//Jens

Världens enklaste matbröd

Tack vare vår ny-gamla köksmaskin, som för övrigt är allt annat än barnsäker, går det nu som en dans att sno ihop en deg. Ja, faktum är att det nog går snabbare att baka brödet hemma nu än att gå och handla det ... om man räknar bort tiden för jäsning så klart.

Grunden till receptet är hämtad ur Vår Kokbok (utgiven av Rabén Sjögren) men med en personlig touch.


Vetebröd080417.2


Ingredienser

25 gram jäst
5 dl vatten
1 msk olja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl


Dra igång vattenkranen och ställ in så vattnet är fingervarmt. Ta lite av vattnet och häll i en stor bunke. Rör ut jästen med detta vatten. Häll i resten av vattnet (från den fortfarande rinnande kranen). I med salt och olja. När jag bakade brödet på bilderna använde jag faktiskt flytande margarin istället för oljan och det fungerade precis lika bra.

Vetebröd080417.1Arbeta därefter i mjölet. Med degkrokar i en köksmaskin eller elvisp kan man helt enkelt ösa i mjölet några deciliter i taget men om man arbetar ihop den för hand, med slev eller så, är det bättre att sikta i mjölet med hjälp av en sil. På så sätt undviker man mjölklumpar och får ett fluffigare bröd (intalar jag mig i alla fall).

Degen ska nu vara lite klibbig.

Låt den jäsa i bunken under en kökshandduk i en timme. Därefter mjölar du en bra bakyta och stjälper ut den något klibbiga degen på mjölet. Använd en kniv eller slickepott för att få ut degen ordentligt. Dela den i två lika stora bitar och knåda dessa var och en för att få dem jämna.

Ett tips är att inte ha på för mycket mjöl under själva knådningen, då kan degen allt få vara lite klibbig. Det är först när de två bröden ska formas som du ser till att det är så pass mycket mjöl att man inte fastnar. På så sätt är det bara skorpan som har mycket mjöl och den ska ändå vara knaprig.

Forma som sagt två bröd och lägg dem på en lätt smord form eller på ett bakplåtspapper. Själv gillar jag att strö över rejält med mjöl ovanpå brödet och därefter skåra det ganska djupt, men det är ju en smaksak. Vackert blir det i alla fall.

Jäs utan duk i 30 minuter. Lagom innan jäsningen är klar sätter du på ugnen på 250 grader.

Bröd

In med bröden längst ner i ugnen så snart de jäst klart. Efter 10 minuter skruvar du ner värmen till 175 grader (glöm detta och du får lagom vidbrända bröd). Låt dem stå inne ungefär 25 minuter till sedan är de klara. Självklart går det att äta skivor av detta enkla men underbara bröd direkt men låter man det ligga en stund mjuknar skorpan något och den är lättare att skära. Dessutom blir det luftigare efter några timmar.

//Jens

Frukosten efter träningen

Jag får en del pikar för min frukost. Men den är ju god - annars hade jag inte ätit den. Innan åt jag havregrynsgröt var och varannan dag men när temperaturen ökar vill jag hellre äta någonting svalt.


Frukost


Min frukost består sålunda av vaniljyoghurt, en skopa proteinpulver med vaniljsmak och lika delar av linfrön, kruskakli och müsli. Och ibland även en banan.

//Jana

Paj med grönt och nötter

Vill man laga någonting gott och enkelt är paj ett himla bra alternativ. Det är bra mat att bjuda på om man är många men det är också någonting som är lätt att sno ihop och variera med tanke på vad man har hemma i kylskåp och skafferi. Just det här receptet fann vi på vegetariskt.com.


Paj


Pajdeg
100 gram margarin
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 - 3 msk vatten
Blanda ingredienserna och låt degen vila en stund i kylskåpet.

Fyllning

200 gram färska champinjoner
250 gram broccolibuketter - koka dem lätt mjuka om de är färska men använder du frysta skall de enbart tinas
1 dl cashewnötter
1 dl riven ost

Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk oregano



Tryck ut den kalla pajdegen i en form, cirka 24 cm i diameter, och förgrädda pajskalet i 225 grader i tio minuter.

Tag ut formen ur ugnen och varva skivade champinjoner med broccoli och cashewnötter i pajskalet. Ett tips är att peta ned nötterna eftersom de kan bli aningen brända annars.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över. Lägg på riven ost. Grädda pajen i 225 grader i cirka 25 minuter.




Till pajen hade vi baguetter med vitlökssmör och en sallad på solrosskott och cocktailtomater.

RSS 2.0